Zapečené hřebenatky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 316 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1575 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 318.4 mg
- Draslík 734.1 mg
- Vláknina 1362.5 mg
- Vitamín A 1362.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ostřím nože otevřeme hřebenatky a vyřízneme bílé i oranžové části (oříšek a korál). Opláchneme je rychle pod tekoucí vodou a bílé části překrojíme podélně na poloviny. Prázdné mušle si uschováme.
-
2
Do hrnečku vyklepneme celé vejce, přidáme oba žloutky a cukr. Metličkou vše promícháme a přilijeme rybí vývar, přidáme špetku soli a špetku mletého pepře. Postavíme hrneček do vody ve větším hrnci, dáme větší hrnec na oheň a ve vodní lázni metlickou šleháme obsah, dokud omáčka téměř nezdvojnásobí objem, ale nenecháme ji nikdy vařit.
-
3
Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm za občasného zamíchání osmažíme hřebenatky. Přidáme omytý a osušený tymián, přilijeme vermut a necháme ho na prudkém plameni vyvařit. Přidáme špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře.
-
4
Do každé prázdné mušle dáme trochu připravené omáčky, navrch dáme lžíci hřebenatek a zalijeme je zbývající omáčkou. Mušle rozložíme na pečicí plech a vložíme ho na 2-3 minuty do trouby předehřáté na maximum, aby se omáčka na povrchu mírně zapekla. Po vytažení z trouby hotový pokrm ihned podáváme.