Brusinkový krém
Suroviny
- 50 g Cibule
- 30 g Křen nakládaný
- 200 g Anglická slanina
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 1 g Paprika mletá sladká
- 1 g Pepř černý mletý
- 50 g Pórek
- 50 g Mrkev kořen
- 500 g Rajčata
- 1 g Sůl
- 1 g Tymián sušený
- 100 g Kompot brusinkový
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Protlak rajčatový
- 100 ml Víno bílé
- 200 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 703 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 39 g
- Sodík 2651 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 29.6 mg
- Draslík 969 mg
- Vláknina 14672.7 mg
- Vitamín A 14672.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.8 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brusinkový kompot rozmícháme s hovězím vývarem, poté krátce povaříme. K brusninkám i vývaru přidáme víno a křen. Vše zamícháme, opět přivedeme k varu. Celou směs vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec vše promícháme s omáčkou z rajčat se slaninou, kterou připravíme podle níže uvedeného stejnojmenného receptu. Vše ještě prohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme.
-
2
Tuto omáčku podáváme k pečenému říčnímu okounovi.
-
3
Omáčka z rajčat se slaninou:
-
4
Na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, vsypeme rajčata, zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
-
5
Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
-
6
Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Jíšku nyní připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.