Pečené hovězí maso se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 75 g Anglická slanina
- 200 g Celer bulvový
- 1000 g Hovězí svíčková
- 20 g Chléb konzumní
- 30 g Máslo čerstvé
- 1 g Pepř černý mletý
- 350 ml Voda pitná
- 350 ml Ocet vinný
- 200 ml Zakysaná smetana
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 2 ks Petržel kořen
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Rozmarýn sušený
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 27 g
- Sodík 910 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 152.8 mg
- Draslík 1573.6 mg
- Vláknina 12311.3 mg
- Vitamín A 12311.3 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 103.9 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme nálev. V hrnci převaříme vodu a ocet. K vroucímu nálevu přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer, na kolečka nakrájenou cibuli, koření. Všechnu zeleninu s kořením necháme přejít varem. Přestaneme vařit, necháme zcela vychladit. Do vychladlého nálevu ponoříme maso a v nálevu necháme 5 dnů. Po 5 dnech maso vyjmeme z nálevu.
-
2
Naložené maso protkneme proužky slaniny. V pekáčku rozpustíme máslo a orestujeme na něm připravené maso ze všech stran. Orestované maso zalijeme 500 ml nálevu s cibulí, zeleninou a kořením. Přidáme chléb a celou směs vložíme do předem vyhřáté trouby. Maso pečeme při 200 stupních Celsia 2 hodiny.
-
3
Po dvou hodinách pekáček s masem vyndáme z trouby. Výpek přelijeme přes síto. K hladké omáčce přimícháme smetanu a přivedeme k varu. Vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Dle chuti osolíme a opepříme. Nakrájené maso poléváme omáčkou.