Pečené hovězí maso se smetanovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Anglická slanina
  • 200 g Celer bulvový
  • 1000 g Hovězí svíčková
  • 20 g Chléb konzumní
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 350 ml Voda pitná
  • 350 ml Ocet vinný
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 ks Hřebíček
  • 2 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 1 špetka Rozmarýn sušený
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 743 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 910 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 152.8 mg
  • Draslík 1573.6 mg
  • Vláknina 12311.3 mg
  • Vitamín A 12311.3 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 103.9 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme nálev. V hrnci převaříme vodu a ocet. K vroucímu nálevu přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer, na kolečka nakrájenou cibuli, koření. Všechnu zeleninu s kořením necháme přejít varem. Přestaneme vařit, necháme zcela vychladit. Do vychladlého nálevu ponoříme maso a v nálevu necháme 5 dnů. Po 5 dnech maso vyjmeme z nálevu.

  • 2

    Naložené maso protkneme proužky slaniny. V pekáčku rozpustíme máslo a orestujeme na něm připravené maso ze všech stran. Orestované maso zalijeme 500 ml nálevu s cibulí, zeleninou a kořením. Přidáme chléb a celou směs vložíme do předem vyhřáté trouby. Maso pečeme při 200 stupních Celsia 2 hodiny.

  • 3

    Po dvou hodinách pekáček s masem vyndáme z trouby. Výpek přelijeme přes síto. K hladké omáčce přimícháme smetanu a přivedeme k varu. Vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Dle chuti osolíme a opepříme. Nakrájené maso poléváme omáčkou.

Komentáře k receptu