Krémová polévka ze sépií a chřestu
Suroviny
- 500 g Chřest zelený
- 200 g Sépie
- 60 g Petržel - nať
- 50 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 80 ml Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Pórek
- 1 ks Brambory
- 1 ks Šalotka
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 654 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 41 g
- Sodík 1870 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 85.5 mg
- Draslík 1083.3 mg
- Vláknina 13792.5 mg
- Vitamín A 13792.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.5 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme stonky chřestu a pokrájíme na kousky. Oloupeme bramboru, cibuli a šalotku, cuketu, pórek a mrkev. Vše oškrábeme.
-
2
Omyjeme připravenou zeleninu, bramboru pokrájíme na kostičky. Cuketu, mrkev, hlavičky chřestu nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka, samostatně nasekáme cibuli a šalotku. Osmažíme nasekanou cibulku. Přidáme pokrájený chřest a kostičky brambor a vše smažíme. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme jemně nasekané bylinky a vše vaříme 30 minut.
-
3
Očistíme a vykucháme sépie, stáhněte vnější blánu, promyjeme a pokrájíme na proužky.Na oleji osmažíme nasekanou šalotku. Přidáme pokrájené sépie a smažíme 2-3 minuty. Osolíme a opepříme.
-
4
Osmažíme pokrájenou cuketu, mrkev, pórek a chřest. Přilijeme 3 lžíce vody, vše 3-4 minuty povaříme a přidáme pokrájenou sépie a prohřejeme. Směs z chřestu a brambory propasírujeme sítem do hrnce, směs uvedeme do varu, vmícháme smetanu, na kousky pokrájené máslo a nasekané bylinky. Na krém z chřestu dáme směs ze sépií a zeleniny. Hotovou polévku podáváme horkou.