Domácí kořeněný chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Droždí
  • 1000 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
  • 3 ks Brambory vařené
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Kmín celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 491 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 501 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 269.4 mg
  • Vláknina 10117 mg
  • Vitamín A 10117 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mouky vyhloubíme důlek, vsypeme do něj špetku cukru, přidáme rozdrobené droždí a přilijeme trochu vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Potom přidáme uvařené, nastrouhané brambory, kmín, fenykl, sůl a zbylou vodu. Zpracujeme těsto a necháme je asi 30 minut kynout na teplém místě.

  • 3

    Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě 20 minut kynout.

  • 4

    Chléb pečeme nejdřív 10 minut zprudka v silně vyhřáté troubě a dalších 50 minut dopékáme v mírně vyhřáté troubě na cca 180 stupňů Celsia.

  • 5

    Před dopečením bochník potřeme osolenou vodou.

Komentáře k receptu