Játrová terina
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 250 g Játra vepřová
- 600 g Vepřová plec
- 250 g Telecí plec
- 100 g Strouhanka
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 0.5 kávová lžička Paštikové koření
- 1 ks Bránice
- 3 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 5 cl Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 878 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 55 g
- Sodík 1141 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 555.4 mg
- Draslík 1058.1 mg
- Vláknina 4088.5 mg
- Vitamín A 4088.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den před přípravou játrové teriny namočíme vepřovou bránici (vepřovou síťku) do studené vody.
-
2
Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a podusíme na másle. Kadeřavou petrželku propláchneme a drobně nakrájíme. Omytá vepřová játra nakrájíme na malé kousky. Vepřovou a telecí plec omyjeme, pokrájíme na kousky, které pomeleme na masovém mlýnku a odložíme do mísy.
-
3
K mletému masu přidáme játra, podušenou cibuli, petrželku, sůl, černý pepř, lžičku drhnutého tymiánu, vejce, paštikové koření, strouhanku, brandy a vše důkladně promícháme.
-
4
Nádobu na terinu (nejlépe se hodí kameninová nádoba) vyložíme bránicí a konce necháme viset přes okraj nádoby. Pak ji naplníme masovou směsí a povrch uhladíme.
-
5
Uzenou slaninu nakrájíme na tenké proužky, z nich vytvoříme na povrchu mřížku a zakryjeme ji přečnívajícími konci bránice. Nádobu uzavřeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme hodinu, potom víko z nádoby odložíme, aby se mřížka ze slaniny dopekla dozlatova.
-
6
Upečenou játrovou terinu necháme vychladnout a do chladničky.
-
7