Zeleninová polévka z Janova
Suroviny
- 120 g Bazalka
- 220 g Rajčata
- 120 g Fazolové lusky zelené
- 140 g Těstoviny Conchiglie
- 25 g Oříšky piniové
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 60 g Sýr Parmezán
- 125 ml Olej olivový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Brambory
- 2 ks Cuketa
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 stroužek Česnek
- 2 l Vývar drůbeží
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 626 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 115 g
- Sodík 984 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 5.1 mg
- Draslík 487.4 mg
- Vláknina 8627.4 mg
- Vitamín A 8627.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kuřecích odřezků, skeletů apod. připravíme kuřecí vývar.
-
2
Špenát očistíme a natrháme na kousky. Rajčata sloupneme, zbavíme semen a nakrájíme na drobné kostky stejně jako brambory, mrkev, cukety a dva řapíky celeru. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, tři stroužky česneku na plátky, fazolky na kousky.
-
3
Vše smícháme v silnostěnném hrnci spolu se čtyřmi lžícemi oleje, vývarem, solí a pepřem. Polévku vaříme zhruba hodinu a půl.
-
4
V mezičase si připravíme pesto utřením dvou stroužků česneku, oříšků, parmazánu a oleje. Uložíme pod fólií do chladničky.
-
5
Po půldruhé hodině vsypeme do polévky těstoviny a dál vaříme asi deset minut. Poté polévku odstavíme, vmícháme pesto a necháme asi pět minut odstát. Polévku podáváme se strouhaným parmazánem, který servírujeme zvlášť.