Kližka na dijonské omáčce
Suroviny
- 250 g Cibule
- 30 g Základní hnědá omáčka
- 30 g Hořčice
- 150 g Mrkev kořen
- 1 g Pepř černý mletý
- 10 g Máslo čerstvé
- 5 g Rozmarýn čerstvý
- 1 g Cukr krupice
- 1500 g Hovězí kližka
- 30 ml Olej slunečnicový
- 200 ml Vývar zeleninový
- 400 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 kávová lžička Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 489 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 25 g
- Sodík 520 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 5.9 mg
- Draslík 379.9 mg
- Vláknina 4015 mg
- Vitamín A 4015 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kližku dle chuti posypeme solí a pepřem. Poté ji na oleji orestujeme ze všech stran. Orestované maso podlijeme zeleninovým vývarem a vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Maso pečeme pod poklicí 105 minut.
-
2
Mezitím, než upečeme kližku, připravíme omáčku. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibulku. K cibulce přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a vše promícháme. Nakonec vše zalijeme hovězím vývarem a vaříme tak dlouho, dokud omáčka zlehka nezhoustne.
-
3
Mírně zhoustlou omáčku promícháme s dijonskou hořčicí, rozmarýnem a zahustíme základní hnědou omáčkou. Dle chuti přidáme sůl, pepř a cukr.
-
4
Touto omáčkou přeléváme pečenou kližku.