Makarony se strouhankou a omáčkou s mušličkami
Suroviny
- 80 g Olej olivový
- 10 g Pepř černý celý
- 150 g Strouhanka
- 10 g Sůl
- 60 g Celer řapíkatý
- 60 g Petržel - nať
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Víno bílé
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1 kg Mušle v nálevu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 929 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 34 g
- Sodík 4129 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 201.3 mg
- Draslík 1525.2 mg
- Vláknina 7345.8 mg
- Vitamín A 7345.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Makarony: Ze strouhanky, vejce a mouky připravíme těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Pomocí strojku na těstoviny připravíme makarony. Uvaříme je ve slané vodě al dente, scedíme a uchováme v teple.
-
2
Připravíme omáčku: Očistíme petrželku a nasekáme. Očistíme celer a nahrubo nasekáme. Oloupeme šalotku a česnek. Šalotku nasekáme a česnek lehce rozmačkáme.
-
3
Mušličky scedíme, dáme do pánve. Přidáme česnek, nasekanou petrželku, olej, bobkový list a bílé víno. Pánev přikryjeme poklicí a při střední teplotě necháme mušličky za občasného zatřesení pánví otevřít. Stáhneme pánev ze sporáku a mušličky vyloupeme. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Pár celých mušliček si dáme stranou na ozdobu. Tekutinu, v níž se vařily mušličky, odstavíme stranou.
-
4
Rozehřejeme olej na pánvi a osmažíme na něm nasekanou šalotku a celer. Přilijeme bílé víno a tekutinu z vaření mušliček. Polovinu omáčky vyvaříme, přidáme čerstvě namletý pepř, sůl, vyloupané a uzavřené mušle, které jsme odložili na ozdobu. Necháme prohřát a přidáme nasekanou petrželku.
-
5
Hotové těstoviny promícháme s připravenou omáčkou a horké neseme na stůl.