Empanadas s tuňákovou pastou
Suroviny
- 200 g Tuňák v oleji
- 130 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 ml Víno bílé
- 80 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 plátek Suchar dietní
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1.17 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 34 g
- Sodík 228 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 48.5 mg
- Draslík 294.1 mg
- Vláknina 7477 mg
- Vitamín A 7477 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme přepuštěné máslo. Pro přípravu 20 g přepuštěného másla potřebujeme asi 100 g čerstvého másla. Čerstvé máslo nakrájíme na kousky a vložíme do menší pánve, kterou dáme do hrnce do vodní lázně. Vaříme za občasného míchání na mírném ohni, dokud se nevypaří zbytečná tekutina, tedy asi 30 minut. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu. Poté máslo přecedíme přes jemné plátno a nalijeme do uzavíratelné skleničky. Když vychladne, skleničku uzavřeme víčkem a dáme máslo vychladit do ledničky.
-
2
Čerstvé máslo a 20 g přepuštěného másla spolu s vínem a 80 ml vody v hrnci rozehřejeme, ale k varu nepřivádíme.
-
3
Hrnec odstavíme, do směsi vmícháme mouku a špetku soli. Těsto důkladně propracujeme a přikryté necháme 2 hodiny chladit.
-
4
Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli.
-
5
Z nastrouhaného sucharu, nakrájených rajčat, tuňáka, mléka, nasekané petrželky a špetky soli vypracujeme hmotu.
-
6
Z těsta, které mezitím vychladlo, vyválíme plát, z něhož vypichujeme kolečka. Na každé kolečko naklademe osmahlou cibulku a tuňákovou pastu. Kolečka pak přeložíme a okraje pevně přitiskneme, čímž vzniknou taštičky.
-
7
Empanadas smažíme dozlatova na oleji.