Dýňová polévka se smetanou
Suroviny
- 450 g Dýně
- 115 g Krevety tygří - loupané
- 600 ml Vývar slepičí
- 600 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Krevetová pasta
- 4 ks Šalotka
- 2 ks Chilli paprička
- 1 ks Citronová tráva
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- 1 polévková lžíce Krevety sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 21 g
- Sodík 725 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 98.2 mg
- Draslík 1155.4 mg
- Vláknina 1135.8 mg
- Vitamín A 1135.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do horké vody si na deset minut naložíme krevety.
-
2
Oloupeme dýni a nakrájíme ji na měsíčky. Vydlabeme semínka a dužinu rozkrájíme na asi 2cm kostičky.
-
3
Do hmoždíře dáme rozdrcený česnek, šalotku, krevetovou pastu, citronovou trávu, chilli a sůl. Z krevet slijeme vodu, přidáme ke směsi a vytvoříme hrubší pastu.
-
4
V hrnci přivedeme vývar k varu a přidáme pastu. Řádně promícháme, dokud se nerozpustí.
-
5
Přidáme dýňové kousky a vaříme do změknutí.
-
6
Vmícháme smetanu, znovu povaříme a přidáme rybí omáčku, pepř a cukr.
-
7
Přidáme krevety a povaříme ještě asi 2-3 minuty do důkladného prohřátí.