Obrácený dort s ananasem
Suroviny
- 115 g Cukr moučkový
- 115 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr krupice
- 450 g Kompot ananasový
- 85 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 796 kcal
- Sacharidy 119 g
- Tuky 32 g
- Sodík 142 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 404.7 mg
- Draslík 268.2 mg
- Vláknina 3319.8 mg
- Vitamín A 3319.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
2
Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem. Na pánvi, kterou lze použít i v troubě, rozpustíme máslo, jednu lžíci si dáme stranou. Do másla na pánvi přimícháme krupicový cukr (vhodný by byl tmavý). Osušíme kolečka ananasu a položíme na pánev, kterou stáhneme ze sporáku.
-
3
V míse ušleháme se lžící másla a strouhanou citronovou kůrou žloutky. V jiné míse umixujeme bílky se solí do tuhého sněhu. Postupně všleháme moučkový cukr a tento sníh vmícháme do žloutkové směsi spolu s moukou.
-
4
Směs vlijeme na pánev a pečeme zhruba třicet minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Dort opatrně překlopíme na talíř a podáváme horký nebo studený.