Koláč s jablky a šunkou
Suroviny
- 350 g Mouka polohrubá
- 170 g Máslo čerstvé
- 170 g Šunka dušená
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Jablka
- 1 špetka Hřebíček
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 915 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 45 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 114 g
- Cholesterol 172 mg
- Draslík 371.3 mg
- Vláknina 16148.8 mg
- Vitamín A 16148.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme do mísy se solí, 140 g změklého másla a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo.
-
2
Vytvoříme 2 koule, zabalíme je do fólie a vložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
-
3
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a ze čtvrtek krájíme plátky. V míse je smícháme s cukrem, kořením, poprášíme 1 lžící mouky a promícháme.
-
4
Šunku nakrájíme na proužky. Rozpustíme 30 g másla.
-
5
Na pomoučeném válu vyválíme z jedné koule kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes kraj. Koláč plníme po vrstvách. Nejprve šunku, poté plátky jablek a pokapeme částí másla. Obě vrstvy opakujeme a také pokapeme máslem. Na konec nalijeme 3 lžíce šlehačky.
-
6
Z druhé koule rozválíme placku jako "pokličku" a dobře utěsníme. Převislé těsto překlopíme a pomocí prstů a poté vidličky ozdobně "přilepíme" na pokličku z těsta. Pokud nám zbyde těsto, vykrájíme z něj ozdobné tvary a poklademe jimi koláč. Celý koláč potřeme žloutkem rozšlehaným s 1 lžící šlehačky. Do těsta uděláme nožem průduchy, aby nám pára koláč nepotrhala a dáme koláč do předehřáté trouby péct na 10 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších cca 30 minut.