Koláč s jablky a šunkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Mouka polohrubá
  • 170 g Máslo čerstvé
  • 170 g Šunka dušená
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 ks Jablka
  • 1 špetka Hřebíček
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 915 kcal
  • Sacharidy 115 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 105 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 114 g
  • Cholesterol 172 mg
  • Draslík 371.3 mg
  • Vláknina 16148.8 mg
  • Vitamín A 16148.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 48.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku prosejeme do mísy se solí, 140 g změklého másla a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo.

  • 2

    Vytvoříme 2 koule, zabalíme je do fólie a vložíme na 1/2 hodiny do chladničky.

  • 3

    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a ze čtvrtek krájíme plátky. V míse je smícháme s cukrem, kořením, poprášíme 1 lžící mouky a promícháme.

  • 4

    Šunku nakrájíme na proužky. Rozpustíme 30 g másla.

  • 5

    Na pomoučeném válu vyválíme z jedné koule kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes kraj. Koláč plníme po vrstvách. Nejprve šunku, poté plátky jablek a pokapeme částí másla. Obě vrstvy opakujeme a také pokapeme máslem. Na konec nalijeme 3 lžíce šlehačky.

  • 6

    Z druhé koule rozválíme placku jako "pokličku" a dobře utěsníme. Převislé těsto překlopíme a pomocí prstů a poté vidličky ozdobně "přilepíme" na pokličku z těsta. Pokud nám zbyde těsto, vykrájíme z něj ozdobné tvary a poklademe jimi koláč. Celý koláč potřeme žloutkem rozšlehaným s 1 lžící šlehačky. Do těsta uděláme nožem průduchy, aby nám pára koláč nepotrhala a dáme koláč do předehřáté trouby péct na 10 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších cca 30 minut.

Komentáře k receptu