Koláč s čokoládovým krémem
Suroviny
- 60 g Kakao - prášek
- 60 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná celozrnná
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Ořechy vlašské
- 140 g Cukr krupice
- 30 g Droždí
- 660 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 21 g
- Sodík 122 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 155.3 mg
- Draslík 232.3 mg
- Vláknina 11900.8 mg
- Vitamín A 11900.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme vlažné mléko, propracujeme a necháme na teplém místě asi 20minut kynout.
-
2
Poté do těsta vmícháme máslo, 40g cukru, vejce, 1 žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
-
3
Troubu předehřejeme na 200C.
-
4
Plech vyložíme papírem na pečení, z těsta na něm vyválíme plát a pečeme asi 30minut.
-
5
Mezitím si připravíme krém. 500ml mléka smícháme s vanilkovým aroma a kakaem a přivedeme k varu. Zbývající žloutky ušleháme se zbylým cukrem, přidáme hladkou mouku a vmícháme do teplého mléka. Asi 5minut ještě zahříváme při nízké teplotě.
-
6
Krém necháme vychladnout, poté jim potřeme upečený koláč a posypeme jej oříškovými lupínky.