Lanýžová roláda
Suroviny
- 455 g Čokoláda hořká
- 80 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 šálek Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 šálek Cukr krupice
- 0.75 šálek Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kakao - prášek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 6 polévková lžíce Likér pomerančový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 48 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 185.6 mg
- Draslík 402.4 mg
- Vláknina 9500.1 mg
- Vitamín A 9500.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce a horkou vodu šleháme asi 1 minutu. Cukr smíchaný s vanilkovým cukrem zašleháme do vaječné hmoty a šleháme ještě 2 minuty.
-
2
Smícháme mouku, kukuřičný škrob, kakao a prášek do pečiva. Polovinu směsi vsypeme do vaječné hmoty a zašleháme. Přisypeme zbylou směs a postupně přidáváme rozpuštěné máslo.
-
3
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem - papír má přesahovat přes okraje plechu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 10-15 minut.
-
4
Potom plech vyjmeme z trouby a přetáhneme přes něj navlhčenou utěrku. Necháme asi 5 minut stát.
-
5
Roládu opatrně zabalíme a necháme vychladnout.
-
6
Příprava náplně: Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní najemno nasekanou čokoládu. Mícháme, aby směs byla hustá a lesklá. Za občasného zamíchání necháme vychladnout.
-
7
Vodu s cukrem svaříme za stálého míchání v sirup a po vychladnutí přilijeme likér.
-
8
Roládu rozbalíme a pokapeme sirupem.
-
9
Změklé máslo ušleháme a spolu s nastrouhanou kůrou přidáme do čokoládové hmoty.
-
10
Na roládu rozetřeme větší část čokoládového krému a znovu ji zavineme. Povrch rolády potřeme tenkou vrstvou krému.
-
11
Zbylou čokoládovou hmotu pomocí cukrářského sáčku ozdobně nastříkáme na roládu.
-
12
Hotový moučník posypeme kakaem a moučkovým cukrem.