Zapečená polenta se sýrem a špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Sýr Gorgonzola
  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 145 g Mozzarella
  • 500 g Polenta
  • 20 ml Olej olivový
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Koriandr mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 782 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 2224 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 101 g
  • Cholesterol 71.1 mg
  • Draslík 1032.1 mg
  • Vláknina 22249.4 mg
  • Vitamín A 22249.4 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.1 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 84.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V kastrůlku rozehřejeme olej a smažíme cibulku, koriandr a prolisovaný česnek asi 5 minut, dokud cibulka nezměkne.

  • 2

    Ve vroucí vodě oblanšírujeme špenát asi 1 minutu, poté ho opláchneme ve studené vodě, necháme okapat a vymačkáme přebývající vodu. V kastrůlku smícháme špenát, smetanu, nadrobenou gorgonzolu, muškátový oříšek, sůl a pepř, pomalu přivedeme k varu. Odstavíme a přelijeme do zapékací mísy.

  • 3

    Na špenátovou směs rozložíme střídavě plátky polenty a plátky mozzarelly a dobře je do špenátu zatlačíme. Pečeme asi 15 minut, dokud směs nebublá.

  • 4

    Gril rozehřejeme na vysokou teplotu, vložíme na něj zapečenou polentu a necháme grilovat asi 1-2 minuty, dokud povrch nezhnědne.

Komentáře k receptu