Koláč s pekanovými ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 170 g Máslo čerstvé
  • 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Cukr krupice
  • 200 g Ořechy pekanové
  • 125 ml Sirup Golden
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 608 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 104 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 167.4 mg
  • Draslík 172.6 mg
  • Vláknina 6162.8 mg
  • Vitamín A 6162.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, špetky soli, jedné lžíce moučkového cukru a osmdesáti pěti gramy změklého másla. Přidáme rozšlehaný žloutek se šlehačkou. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme a formu s těstem dáme na patnáct minut do chladničky.

  • 3

    Smícháme vejce s dvěstě gramy cukru (nejlépe hnědého), se sirupem, citronovou šťávou a rozpuštěným máslem. Řádně promícháme s usekanými ořechy (padesát gramů ořechů dáme stranou na ozdobu), hmotu vlijeme na koláč a vršek zdobíme do kruhu půlkami ořechů. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi deset minut, poté teplotu stáhneme na 170 °C a pečeme ještě dvacet pět minut. Koláč podáváme teplý, nejlépe se zmrzlinou.

Komentáře k receptu