Koláč s dýní
Suroviny
- 130 g Máslo čerstvé
- 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 115 g Cukr krupice
- 450 g Dýně
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Hřebíček
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Sirup Golden
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 802 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 52 g
- Sodík 119 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 230.4 mg
- Draslík 449.7 mg
- Vláknina 4811.1 mg
- Vitamín A 4811.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
-
2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a vložíme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.
-
3
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme, vykrájíme z něj ozdobné lístky, kterými ozdobíme okraj koláče a formu s těstem dáme na 15 minut do chladničky. Poté na těsto položíme pergamenový papír a na něj fazole. V troubě předehřáté na 200°C pečeme asi 12 minut. Papír s fazolemi odstraníme, teplotu snížíme na 190°C a koláč pečeme ještě asi 8 minut.
-
4
Rozmixovanou, vařenou či kompotovanou dýni našleháme spolu vejci, cukrem (nejlépe hnědým), šlehačkou, sirupem a kořením. Našlehanou směs vlijeme do upečeného koláče a při 190°C pečeme ještě dalších 40 minut.