Telecí roláda na víně a koření
Suroviny
- 100 g Houby čerstvé
- 300 g Telecí maso mleté
- 800 g Telecí kýta
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 ml Bujón hovězí
- 100 ml Víno bílé
- 20 ml Protlak rajčatový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Sůl
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Rýže loupaná
- 1 špetka Kmín drcený
- 1 špetka Majoránka
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1489 kcal
- Sacharidy 219 g
- Tuky 26 g
- Sodík 103131 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 218 g
- Cholesterol 294.8 mg
- Draslík 1576.1 mg
- Vláknina 21004.6 mg
- Vitamín A 21004.6 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby očistíme a nakrájíme. Vmícháme je k prolisovanému česneku, vejci, koření, mletému masu, soli a pepř. Směs propracujeme. Kýtu nařežeme jako knihu, naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme do ní náplň, maso stočíme a sešijeme.
-
2
Roládu vložíme do pekáče, potřeme máslem a pečeme deset minut na 220 stupňů C. Poté maso podlijeme vínem, přikryjeme alobalem a pečeme další hodinu na 180 stupňů C. Pak odstraníme alobal a pokračujeme dalších dvacet minut. Roládu pak necháme odpočívat patnáct minut.
-
3
Masový výpek scedíme k bujonu, necháme přejít varem, přidáme protlak v 50 ml vody, mouku a se solí a pepřem chvíli povaříme.
-
4
Roládu bez nití nakrájíme, podáváme s omáčkou a rýží.