Zajíc s kaštanovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Kaštany jedlé
- 50 g Sýr Parmezán
- 20 ml Olej stolní
- 300 ml Víno bílé
- 500 ml Bujón hovězí
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Játra zaječí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Zaječí maso
- 1 polévková lžíce Mouka bramborová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1051 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 31 g
- Sodík 30546 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 307.6 mg
- Draslík 2260.1 mg
- Vláknina 79.6 mg
- Vitamín A 79.6 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zajíce zbavíme hlavy, běhů a kostí a potřeme jej na pekáči solí a kořením. Kaštany přidáme do pekáče k zajíci a pečeme dvacet minut v troubě na 220 stupňů C. Deset minut pokrm po pečení necháme odpočívat.
-
2
Kaštany vyloupneme, uvaříme s bujonem doměkka, pár jich dáme stranou a ostatní umeleme, přidáme k nakrájeným játrům, nastrouhanému sýru, vejci, smetaně, skořici, soli a pepři. Náplň dáme na plát masa, to převážeme nití, položíme na pekáč, pokapeme olejem, podlijeme vínem a pečeme přikryté alobalem v troubě na 180 stupňů C asi hodinu a půl doměkka. Pak pokračujeme v pečení dalších dvacet minut bez alobalu.
-
3
Maso poté zbavíme nití a necháme deset minut odpočinout. Výpek s moučkou a 50 ml vody necháme projít varem, poté na prohřátí přidáme kaštany.
-
4
Zajíce podáváme s kaštanovou omáčkou a zbylými kaštany.