Smažené kuře po jižansku
Suroviny
- 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 800 g Kuřecí stehna
- 250 ml Mléko polotučné
- 500 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř cayenský
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1744 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 153 g
- Sodík 430 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 233.6 mg
- Draslík 425.5 mg
- Vláknina 3946.5 mg
- Vitamín A 3946.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 12.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do plastové nádoby nebo do mikrotenového sáčku vsypeme mouku, sůl, pepř, cayenský pepř, tymián a cukr. Dobře protřepeme.
-
2
Přidáme omyté, osušené a na porce nakrájené kuřecí maso a znovu protřepeme, aby se maso obalilo směsí.
-
3
Porce kuřete obalíme v rozšlehaném vejci, vložíme zpět do nádoby a ještě protřepeme. Maso rozložíme na talíř a necháme vychladit.
-
4
V pánvi na rozehřátém oleji kuře zvolna opékáme 15-20 minut dozlatova. Vyjmeme na papírovou utěrku.
-
5
Příprava omáčky: 2 lžíce oleje ze smažení vlijeme do kastrůlku, vmícháme mouku a povaříme 1 minutu. Postupně zašleháme mléko a omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Na mírném ohni povaříme do zhoustnutí.
-
6
Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory. Omáčku podáváme zvlášť.