Citronový koláč s mandlemi
Suroviny
- 150 g Mandle
- 200 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 917 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 66 g
- Sodík 101 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 189.8 mg
- Draslík 459.3 mg
- Vláknina 12077 mg
- Vitamín A 12077 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 10.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
-
2
V míse smícháme 1 lžíci cukru, sůl, prosátou mouku s práškem do pečiva a 85 gramů změklého másla. Šlehačky přidáme jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta uděláme kouli. Na pomoučeném vále z ní vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje, vložíme do formy, dno propícháme vidličkou a těsto necháme v chladničce zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Poté na těsto položíme pergamenový papír, posypeme fazolemi a v troubě předehřáté na 200°C pečeme 12 minut. Fazole i papír z těsta sejmeme a pečeme ještě asi 8 minut při teplotě 180°C.
-
3
Mezitím umeleme oloupané mandle s 1 lžící krupicového cukru. Zbylý krupicový cukr umícháme ve vodní lázni s vajíčky do husté směsi. Přimícháme strouhanou citronovou kůru a šťávu, 115 g rozpuštěného másla a umleté mandle. Mírně zchladlou směs nalijeme na upečený koláč a pečeme ještě asi 35 minut.
-
4
Hotový koláč můžeme zdobit tenkými proužky citronové kůry.