Žemle s olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Olivy nakládané
  • 450 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 balení Droždí sušené
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 4 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 201 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 203 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 13.7 mg
  • Vláknina 3713.9 mg
  • Vitamín A 3713.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Olivy vyjmeme ze slaného nálevu, vypeckujeme a opláchneme. Osušíme je papírovými utěrkami a nakrájíme nadrobno.

  • 2

    V míse smícháme mouku, droždí a sůl, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vmícháme olivový olej a většinu připravené vody. Vypracujeme v hladké těsto, podle potřeby můžeme přidat vodu.

  • 3

    Do těsta přimícháme nakrájené olivy a nadrobno nasekané oregano, petrželku nebo tymián a ostatní sušené bylinky. Vyklopíme těsto na mírně pomoučněný vál a 10 minut důkladně hněteme.

  • 4

    Vytvoříme z těsta kouli, kterou vložíme do mísy potřené olejem a pak těsto obrátíme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poprášíme moukou pečící plech.

  • 5

    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, mírně jej prohněteme a vyválíme z něj válec o velikosti 24 cm. Te pak rozdělíme na 16 stejných kousků. Z každého kousku vytvoříme kuličku, kterou položíme na pečící plech, přikryjeme a necháme alespoň 15 minut kynout.

  • 6

    Nakonec žemle mírně potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C zhruba 25-30 minut dozlatova.

Komentáře k receptu