Žemle s olivami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 201 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 3 g
- Sodík 203 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 13.7 mg
- Vláknina 3713.9 mg
- Vitamín A 3713.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Olivy vyjmeme ze slaného nálevu, vypeckujeme a opláchneme. Osušíme je papírovými utěrkami a nakrájíme nadrobno.
-
2
V míse smícháme mouku, droždí a sůl, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vmícháme olivový olej a většinu připravené vody. Vypracujeme v hladké těsto, podle potřeby můžeme přidat vodu.
-
3
Do těsta přimícháme nakrájené olivy a nadrobno nasekané oregano, petrželku nebo tymián a ostatní sušené bylinky. Vyklopíme těsto na mírně pomoučněný vál a 10 minut důkladně hněteme.
-
4
Vytvoříme z těsta kouli, kterou vložíme do mísy potřené olejem a pak těsto obrátíme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poprášíme moukou pečící plech.
-
5
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, mírně jej prohněteme a vyválíme z něj válec o velikosti 24 cm. Te pak rozdělíme na 16 stejných kousků. Z každého kousku vytvoříme kuličku, kterou položíme na pečící plech, přikryjeme a necháme alespoň 15 minut kynout.
-
6
Nakonec žemle mírně potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C zhruba 25-30 minut dozlatova.