Ztracená vejce s rajčatovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 258 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 8 g
- Sodík 944 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 319.3 mg
- Vláknina 4380 mg
- Vitamín A 4380 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrůlku nalijeme vodu, ocet, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme oheň na minimum, a lžící vodu mírně roztočíme dokola.
-
2
Vejce rozklepneme do skleničky a těsně nad hladinou najednou vlijeme doprostřed víru, který vznikl při točení vody. Bílek začne tuhnout a trochu létat po směru točení vody. Proto lžící mícháme kolem vejce a bílkem vpodstatě žloutek obalujeme. Takto vaříme 3 minuty, vejce vyjmeme z kastrůlku a vložíme do teplé vody, aby neoschlo. Tento postup opakujeme podle toho, kolik máme vajec. Každé vejce vaříme zvlášť.
-
3
Rajčatovou omáčku naředíme vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, aby se část tekutiny odpařila a omáčka mírně zhoustla.
-
4
Vejce podáváme s opečeným bílým chlebem a poléváme rajčatovou omáčkou.