Dalmatská mandlová roláda
Suroviny
- 150 g Mandle
- 200 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr krupice
- 200 g Cukr moučkový
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 457 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 29 g
- Sodík 9 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 248.6 mg
- Draslík 126.8 mg
- Vláknina 3822.2 mg
- Vitamín A 3822.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mandle spaříme, oloupeme a na mlýnku pomeleme. Do mísy si dáme 6 žloutků, které s cukrem utřeme téměř do pěny, mísu pak dáme nad páru a vyšleháme si hustou směs, kterou necháme vystydnout, pak do ní zamícháme mandle a hladkou mouku. Dobře vymíchané těsto vylijeme na pečící papír, kterým jsme si vyložili plech a teplým širokým nožem rozetřeme na tenkou vrstvu. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C jen 10 minut. Upečený korpus na roládu necháme chvilku vychladnout, potom ji i s papírem opatrně srolujeme a zase navrátíme do původní polohy.
-
2
Připravíme si náplň: v míse si utřeme máslo s moučkovým cukrem. V hrnku si svaříme 2 dl mléka, do kterého přilijeme rozmíchanou hrubou mouku v 0,5 dl studeného mléka a pomalu vaříme do zhoustnutí. Uvařenou kaši stáhneme z plotny a necháme ji úplně vychladnout. Potom do ní vmícháme po částech měkké máslo a vyšleháme hustý krém, kterým potřeme povrch rolády, zavineme ji, ale už bez pečícího papíru.
-
3
Roládu dáme do chladničky alespoň na 2 hodiny, potom ji posypeme práškovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem a nakrájíme porce.