Dalmatská mandlová roláda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Mandle
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr krupice
  • 200 g Cukr moučkový
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 457 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 9 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 248.6 mg
  • Draslík 126.8 mg
  • Vláknina 3822.2 mg
  • Vitamín A 3822.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 4.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mandle spaříme, oloupeme a na mlýnku pomeleme. Do mísy si dáme 6 žloutků, které s cukrem utřeme téměř do pěny, mísu pak dáme nad páru a vyšleháme si hustou směs, kterou necháme vystydnout, pak do ní zamícháme mandle a hladkou mouku. Dobře vymíchané těsto vylijeme na pečící papír, kterým jsme si vyložili plech a teplým širokým nožem rozetřeme na tenkou vrstvu. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C jen 10 minut. Upečený korpus na roládu necháme chvilku vychladnout, potom ji i s papírem opatrně srolujeme a zase navrátíme do původní polohy.

  • 2

    Připravíme si náplň: v míse si utřeme máslo s moučkovým cukrem. V hrnku si svaříme 2 dl mléka, do kterého přilijeme rozmíchanou hrubou mouku v 0,5 dl studeného mléka a pomalu vaříme do zhoustnutí. Uvařenou kaši stáhneme z plotny a necháme ji úplně vychladnout. Potom do ní vmícháme po částech měkké máslo a vyšleháme hustý krém, kterým potřeme povrch rolády, zavineme ji, ale už bez pečícího papíru.

  • 3

    Roládu dáme do chladničky alespoň na 2 hodiny, potom ji posypeme práškovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem a nakrájíme porce.

Komentáře k receptu