Chleba se šalvějí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 10 g
- Sodík 392 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 51.4 mg
- Vláknina 9400.3 mg
- Vitamín A 9400.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si plech, který vymažeme tukem.
-
2
V misce smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát.
-
3
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme olivový olej (jednu lžíci dáme stranou na potření těsta), droždí a směs řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse, kterou jsme vymazali tukem, zhruba dvě hodiny kynout. Do vykynutého těsta vmícháme dvanáct drobně posekaných lístků šalvěje, vyválíme placku asi dvanáct centimetrů v průměru a necháme opět vzejít. Poté uděláme do placky prstem po celé ploše důlky, potřeme olivovým olejem, přeneseme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi třicet pět minut dokud nezezlátne. Na mřížce necháme chleba vychladnout.