Šneky s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 55 g Máslo čerstvé
  • 575 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Voda pitná
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Mák - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 242 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 138 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 59.3 mg
  • Draslík 22.2 mg
  • Vláknina 3734.9 mg
  • Vitamín A 3734.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vymažeme tukem.

  • 2

    V míse umícháme vlažné mléko s droždím a cukrem a necháme patnáct minut odstát. Poté přimícháme prosátou mouku, žloutek a sůl. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka. V míse ho necháme zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Poté z těsta utvoříme kuličky, mělo by nám vyjít dvanáct kousků, které rozválíme na válečky a z nich utvoříme zavázáním uzel. Uzly necháme ještě asi hodinu a půl dokynout.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 180°C. Uzly klademe na plech, potřeme je vajíčkem rozšlehaným s vodou, sypeme mákem a pečeme, dokud nezezlátnou (zhruba třicet minut). Na mřížce je necháme vychladnout.

Komentáře k receptu