Šneky s mákem
Suroviny
- 55 g Máslo čerstvé
- 575 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Droždí sušené
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Voda pitná
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Mák - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 242 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 6 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 59.3 mg
- Draslík 22.2 mg
- Vláknina 3734.9 mg
- Vitamín A 3734.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vymažeme tukem.
-
2
V míse umícháme vlažné mléko s droždím a cukrem a necháme patnáct minut odstát. Poté přimícháme prosátou mouku, žloutek a sůl. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka. V míse ho necháme zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Poté z těsta utvoříme kuličky, mělo by nám vyjít dvanáct kousků, které rozválíme na válečky a z nich utvoříme zavázáním uzel. Uzly necháme ještě asi hodinu a půl dokynout.
-
3
Troubu předehřejeme na 180°C. Uzly klademe na plech, potřeme je vajíčkem rozšlehaným s vodou, sypeme mákem a pečeme, dokud nezezlátnou (zhruba třicet minut). Na mřížce je necháme vychladnout.