Urmašice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 235 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 10 g
- Sodík 6 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 24.9 mg
- Draslík 14.6 mg
- Vláknina 1608.9 mg
- Vitamín A 1608.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Moučník Urmašice dostal název, protože vytvořené tvary mají tvar datle (v arabštině slovo "urma" znamená datle).
-
2
K výrobě tohoto moučníku si nejdříve připravíme těsto.
-
3
V míse utřeme máslo do pěny, pak do něj za stálého míchání přidáme jeden žloutek a jedno celé vajíčko, pak zamícháme bílý smetanový jogurt.
-
4
Postupně přisypáváme hladkou mouku až do vymíchání hladkého těsta, které dáme na pomoučený vál.
-
5
Válečkem rozválíme placku vysokou asi 2 cm a vykrajovátkem nebo pomocí skleničky vykrajujeme tvary podobné datlím.
-
6
Koláčky poskládáme na plech, který jsme si vymazali máslem a vložíme je do rozehřáté trouby.
-
7
Pečeme při 200°C přibližně 20 - 25 minut dozlatova.
-
8
Během pečení si připravíme sirup:
-
9
v menším hrnci si do 4 dl vody rozmícháme 750 g cukru, vanilkový cukr a vaříme při mírné teplotě do zhoustnutí.
-
10
Když je dostatečně hustý, přidáme do něj citronovou šťávu
-
11
a odstavíme.
-
12
Upečené koláčky Urmašice narovnáme na mísu a přelijeme je hustým sirupem.
-
13
Sirup necháme do koláčků zcela vsáknout, potom podáváme.