Chleba z vařených brambor
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 5 g
- Sodík 393 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 3.1 mg
- Draslík 135.3 mg
- Vláknina 9569.8 mg
- Vitamín A 9569.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 196.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem.
-
2
Nejprve v míse smícháme droždí s vlažným mlékem a necháme rozpustit. Přimícháme umleté vařené brambory, olej, sůl a droždí, střídavě mouku a vlažnou vodu. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 1 a 1/2 hodiny. Poté těsto "srazíme" a necháme ještě asi 40 minut kynout.
-
3
Z vykynutého těsta uděláme kuličky, které klademe ve 2 řadách do forem. Těsto necháme ještě asi 1 hodinu dokynout.
-
4
Troubu předehřejeme na 200°C a chleby pečeme asi 10 minut, poté teplotu stáhneme na 190°C a pečeme ještě asi 40 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.