Špenátový salát se žapiony
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Česnek
- 10 ks Žampiony čerstvé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 473 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 31 g
- Sodík 507 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 118.1 mg
- Draslík 2617.3 mg
- Vláknina 18547.2 mg
- Vitamín A 18547.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42 mg
- Vitamín E 5.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenátové listy dobře propereme, odřežeme tvrdé stonky, necháme okapat, nakrájíme a dáme do mísy. Jarní cibulku omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme do mísy ke špenátu. Žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Nakrájíme slaninu na nudličky, v pánvi je opražíme dozlatova, potom je dáme do mísy ke špenátu.
-
2
Na tuku po slanině orestujeme plátky hub a přidáme též k salátu.
-
3
Připravíme si zálivku:
-
4
V hrnečku smícháme 6 lžic oleje, citronovou šťávu, žloutek, drobně pokrájený česnek, cukr, sůl a pepř.
-
5
Zálivku vlijeme do špenátového salátu, který ještě promícháme, dosolíme podle chuti, rozdělíme na porce a podáváme.