Chleba z žitné mouky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1184 kcal
- Sacharidy 220 g
- Tuky 19 g
- Sodík 213 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 21 mg
- Draslík 501.8 mg
- Vláknina 23390 mg
- Vitamín A 23390 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žitnou mouku smícháme s 450 ml horké vody, melasou, mákem, máslem a solí a necháme vychladnout.
-
2
V misce necháme rozpustit droždí se 125 ml vlažné vody. Poté vmícháme do směsi spolu s hladkou moukou a na pomoučeném válu vypracujeme hladké těsto. Necháme je na teple kynout zhruba 70 minut, "srazíme" je a necháme dokynout asi 30 minut.
-
3
Troubu předehřejeme na 180°C, plech posypeme hrubou moukou a chleba pečeme asi 40 minut. Chleba je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme chleba na mřížku, aby úplně vychladl.