Kapr na olivách
Suroviny
- 100 g Olivy zelené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Citrony
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 3 ks Česnek
- 1 dl Olej olivový extra panenský
- 1.5 kg Kapr obecný
- 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 224 g
- Sodík 672 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 249.2 mg
- Draslík 1432.9 mg
- Vláknina 10258 mg
- Vitamín A 10258 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.6 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra očistíme, vykucháme a omyjeme, osolíme, pokapeme citronem a uděláme nožem několik zářezů hlubokých 5 mm po celém kaprovi.
-
2
Připravíme směs, kterou budeme potřebovat k potření kapra:
-
3
Do misky dáme olivový olej, přidáme k němu drobně pokrájený česnek, rozdrcený tymián, drobně nasekanou petrželku, sůl a pepř, vše dobře promícháme a tuto směs vetřeme do vytvořených zářezů, zbytkem směsi vytřeme vnitřek kapra.
-
4
Očištěnou a omytou mrkev nastrouháme nahrubo, spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
5
V pánvi na másle orestujeme krátce mrkev, přidáme rajčata, vypeckované olivy, sůl, zakryjeme pokličkou a dusíme do změknutí zeleniny.
-
6
Kapra vložíme do vymaštěného pekáče, na kapra navrstvíme podušenou zeleninu a dáme do předehřáté trouby péct.
-
7
Pečeme přibližně 45 minut při 175 °C a během pečení kapra poléváme vodou a výpekem.