Selská pivní polévka
Suroviny
- 100 g Vepřový bok uzený
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Pórek
- 100 g Žampiony čerstvé
- 100 g Zelí hlávkové bílé
- 100 g Mrkev kořen
- 50 g Sýr Eidam cihla 40%
- 400 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Rohlíky bílé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 155 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 46 g
- Sodík 388 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 17.7 mg
- Draslík 222.6 mg
- Vláknina 4008.8 mg
- Vitamín A 4008.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci osmahneme na kostičky nakrájené maso, přidáme očištěné, nakrájené houby a znovu osmahneme. Nakonec přidáme všechnu očištěnou, nakrájenou zeleninu a vše smažíme několik minut. Podlijeme dostatečným množstvím vody, osolíme, opepříme a vaříme téměř doměkka. Chvíli před koncem vaření přilijeme pivo a polévku ještě krátce povaříme. Při podávání do každé porce vsypeme nasekanou petrželku a vložíme opečené krutonky.
-
2
Příprava krutonků: Rohlík nakrájíme na kolečka, položíme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme nastrouhaným sýrem. Přidáme kousek másla a krutonky zprudka zapečeme v horké troubě.