Kostky s mandlovou krustičkou
Suroviny
- 75 g Mandle
- 75 g Máslo čerstvé
- 115 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 275 g Cukr krupice
- 5 kávová lžička Zázvor mletý
- 5 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 29 g
- Sodík 73 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 118.6 mg
- Draslík 315.6 mg
- Vláknina 9676 mg
- Vitamín A 9676 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 6.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si pekáček cca 33 x 23 cm, vyložíme pečícím papírem, pomažeme tukem, troubu si předehřejeme na 190 °C.
-
2
Odvážených 50 g cukru umícháme s máslem, přidáme žloutek, citronovou šťávu a kůru, vanilkový cukr a šlehačku. Poté vmícháme postupně prosátou mouku a těsto dobře vypracujeme. Natlačíme do pekáče a pečeme zhruba 15 minut, až lehce zezlátne. Troubu nevypínáme.
-
3
Na krustu smícháme 225 g cukru, mandle pokrájené na plátky, bílky, koření a na plotně necháme asi jednu minutu přejít varem. Polevu nalijeme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a v troubě pečeme cca 45 minut. Upečené těsto necháme ve formě vychladnout, poté nakrájíme na čtverce.