Jehněčí kýta zapečená s rýží a zeleninou
Suroviny
- 600 g Jehněčí kýta
- 300 g Rýže loupaná
- 300 g Sýr Eidam cihla 40%
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Kapusta hlávková
- 2 ks Paprikové lusky čerstvé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1115 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 54 g
- Sodík 432 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 170.2 mg
- Draslík 1782 mg
- Vláknina 16128.8 mg
- Vitamín A 16128.8 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 338.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté maso nakrájíme na kostky, vložíme na rozehřáté sádlo a přidáme oloupanou, jemně nasekanou cibuli a česnek. Osolíme, opepříme a orestujeme dozlatova. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do poloměkka.
-
2
Potom k masu přidáme očištěné, na nudličky nakrájené papriky a dusíme doměkka.
-
3
Propláchnutou rýži uvaříme doměkka, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Rýži promícháme s masem, přidáme spařenou, nadrobno nakrájenou kapustu, smetanu, nastrouhaný sýr a žloutky. Směs podle chuti přisolíme a vložíme do sádlem vymazaného pekáče.
-
4
Pokrm zapečeme v horké troubě.