Čokoládový dort s ganache
Suroviny
- 390 g Máslo čerstvé
- 560 g Cukr krupice
- 230 g Mouka polohrubá
- 115 g Kakao - prášek
- 350 g Čokoláda mléčná
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 40 ml Sirup javorový
- 250 ml Mléko - podmáslí
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 15 kávová lžička Skořice mletá
- 3 kávová lžička Tresť vanilková
- 6 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Káva instantní
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 891 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 50 g
- Sodík 81 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 207.1 mg
- Draslík 503.3 mg
- Vláknina 13328.6 mg
- Vitamín A 13328.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 58.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kulatou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Smícháme 370 g másla, cukr, vanilkový extrakt a postupně i vejce, dokud nevznikne hustá hmota.
-
2
Smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao, 1 lžičku skořice a polovinu směsi z podmáslí, horké vody a 3 lžic kávy. Vše smícháme s vaječnou hmotou a druhou polovinou sypké směsi a zpracujeme těsto. Těsto pečeme ve formě v troubě asi padesát pět minut na 180 stupních C. Dort necháváme vychladnout.
-
3
Připravíme granache směsí smetany, zbytku skořice a kávy a po několika minutách vaření přidáme 200 g nastrouhané čokolády. Zamícháme, rozpuštěné necháme vychladnout a směsí potřeme vršek dortu.
-
4
Ještě ve vodní lázni smícháme 150 g nasekané čokolády, 2 lžíce másla a javorový sirup. Směs necháme trochu vychladnout a potřeme jí vršek dortu. Poté dort vrátíme do ledničky.