Francouzský jablkový koláč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 334 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 5 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 7.5 mg
- Draslík 105.9 mg
- Vláknina 3748.6 mg
- Vitamín A 3748.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pomoučeném válu rozválíme těsto a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Necháme asi 30 minut odpočinout v chladničce.
-
2
Na těsto položíme pečicí papír a dno posypeme fazolemi. Formu vložíme do trouby a korpus pečeme 15 minut při 200 stupních Celsia.
-
3
Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut dozlatova.
-
4
V kastrolu rozehřejeme máslo a přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na kousky nakrájená jablka (2 jablka ponecháme na ozdobu celá). Pod pokličkou zvolna povaříme za občasného promíchání asi 15 minut.
-
5
Rozvařená jablka rozmixujeme nebo prolisujeme sítem na pyré. Lžíci cukru dáme stranou a zbylý cukr přidáme k jablkům spolu s citronovou kůrou a pálenkou. Zvolna povaříme do zhoustnutí.
-
6
Pyré rozetřeme na korpus, poklademe plátky zbylých, oloupaných jablek, potřeme citronovou šťávou a posypeme lžící cukru.
-
7
Koláč pečeme v troubě 30-35 minut při 180 stupních Celsia.
-
8
Nakonec povrch upečeného koláče potřeme meruňkovou marmeládou.