Francouzský jablkový koláč

Hodnocení 4x 2x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 780 g Jablka
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 125 g Cukr krupice
  • 370 g Linecké (křehké) těsto
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Calvados
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 334 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 7.5 mg
  • Draslík 105.9 mg
  • Vláknina 3748.6 mg
  • Vitamín A 3748.6 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pomoučeném válu rozválíme těsto a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Necháme asi 30 minut odpočinout v chladničce.

  • 2

    Na těsto položíme pečicí papír a dno posypeme fazolemi. Formu vložíme do trouby a korpus pečeme 15 minut při 200 stupních Celsia.

  • 3

    Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut dozlatova.

  • 4

    V kastrolu rozehřejeme máslo a přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na kousky nakrájená jablka (2 jablka ponecháme na ozdobu celá). Pod pokličkou zvolna povaříme za občasného promíchání asi 15 minut.

  • 5

    Rozvařená jablka rozmixujeme nebo prolisujeme sítem na pyré. Lžíci cukru dáme stranou a zbylý cukr přidáme k jablkům spolu s citronovou kůrou a pálenkou. Zvolna povaříme do zhoustnutí.

  • 6

    Pyré rozetřeme na korpus, poklademe plátky zbylých, oloupaných jablek, potřeme citronovou šťávou a posypeme lžící cukru.

  • 7

    Koláč pečeme v troubě 30-35 minut při 180 stupních Celsia.

  • 8

    Nakonec povrch upečeného koláče potřeme meruňkovou marmeládou.

Komentáře k receptu