Jambalaya s kuřecím masem
Suroviny
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 350 g Rýže loupaná
- 225 g Klobása vepřová
- 600 g Kuřecí stehna
- 600 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 2 ks Tymián čerstvý
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Paprikové lusky čerstvé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Krevety tygří - loupané
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1224 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 54 g
- Sodík 1793 mg
- Bílkoviny 105 g
- Uhlovodany 100 g
- Cholesterol 431.3 mg
- Draslík 1239.1 mg
- Vláknina 18134.9 mg
- Vitamín A 18134.9 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.2 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větší pánvi na oleji opékáme vykostěná, kůže zbavená a na kousky nakrájená kuřecí stehna asi 10 minut. Maso vyjmeme na talíř a necháme okapat.
-
2
Do pánve přilijeme zbylý olej, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a restujeme asi 5 minut. Klobásu vyjmeme na talíř k masu.
-
3
Do výpeku vsypeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, očištěné, na kostičky nakrájené papriky, na plátky nakrájený řapíkatý celer a nasekanou chilli papričku. Vše restujeme asi 5 minut do poloměkka.
-
4
Přidáme propláchnutou rýži, chilli koření a restujeme ještě 2 minuty. Přilijeme worcester, přidáme rajčatový protlak a ještě 1 minutu pečeme.
-
5
Potom do pánve vložíme kuře a klobásu, tymián, bobkový list, mletou papriku, osolíme, opepříme a mírně osladíme. Přidáme rajčata i se šťávou a přilijeme vývar. Za stálého míchání přivedeme k varu, snížíme příkon tepla a pod pokličkou zvolna dusíme asi 15 minut.
-
6
Nakonec přidáme očištěné a omyté krevety a dusíme pod pokličkou ještě 5 minut.
-
7
Pokrm rozdělíme do misek a můžeme podávat s pálivou paprikovou omáčkou.