Kandovaná citrusová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 785 kcal
- Sacharidy 180 g
- Tuky 10 g
- Sodík 13 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 180 g
- Cholesterol 2.5 mg
- Draslík 323.6 mg
- Vláknina 10175 mg
- Vitamín A 10175 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pomeranč rozkrájíme na čtvrtky a vymačkáme z něj šťávu, kterou již nebudeme potřebovat. Každou čtvrtku ještě podélně rozpůlíme. Oddělíme dužninu od kůry a odstraníme bílou vrstvu pod kůrou, protože ta by mohla způsobit, že kůra bude hořká.
-
2
Stejný postup opakujeme i u citronů a limetek. Jen s tím rozdílem, že limetky rozkrájíme pouze na čtvrtky.
-
3
Každý kousek kůry rozkrájíme na 3-4 tenké proužky, které vložíme do vroucí vody a 30 vteřin povaříme. Poté kůru vyjmeme a necháme okapat.
-
4
Ve vodě za občasného míchání rozpustíme cukr, takže nám vznikne sirup, který také za občasného zamíchání přivedeme k varu. Jakmile voda zprůzrační, zmírníme teplotu vaření na minimum.
-
5
Vložíme do vody proužky kůry a bez míchání 30 minut povaříme. Celé odstavíme a necháme minimálně 6 hodin stát. Poté bez zamíchání sejmeme ze sirupu tenkou vrstvu, která se na povrchu vytvoří.
-
6
Pečící plech vyložíme alobalem a rozložíme na něj jednotlivé proužky kůry, ze kterých setřepáváme nadbytečnou tekutinu. Pak necháme kůru oschnout.
-
7
Jestliže chceme kůru ještě máčet v čokoládě, musíme si rozpustit čokoládu a jednotlivé proužky v ní namočit. Ty pak opět položíme na alobal, aby na nich čokoláda ztuhla.
-
8
Kandovanou kůru si uložíme do dobře uzavíratelné nádoby a spotřebováváme podle potřeby.