Kandovaná citrusová kůra

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Cukr krupice
  • 125 g Čokoláda hořká
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Limetka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 785 kcal
  • Sacharidy 180 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 13 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 180 g
  • Cholesterol 2.5 mg
  • Draslík 323.6 mg
  • Vláknina 10175 mg
  • Vitamín A 10175 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pomeranč rozkrájíme na čtvrtky a vymačkáme z něj šťávu, kterou již nebudeme potřebovat. Každou čtvrtku ještě podélně rozpůlíme. Oddělíme dužninu od kůry a odstraníme bílou vrstvu pod kůrou, protože ta by mohla způsobit, že kůra bude hořká.

  • 2

    Stejný postup opakujeme i u citronů a limetek. Jen s tím rozdílem, že limetky rozkrájíme pouze na čtvrtky.

  • 3

    Každý kousek kůry rozkrájíme na 3-4 tenké proužky, které vložíme do vroucí vody a 30 vteřin povaříme. Poté kůru vyjmeme a necháme okapat.

  • 4

    Ve vodě za občasného míchání rozpustíme cukr, takže nám vznikne sirup, který také za občasného zamíchání přivedeme k varu. Jakmile voda zprůzrační, zmírníme teplotu vaření na minimum.

  • 5

    Vložíme do vody proužky kůry a bez míchání 30 minut povaříme. Celé odstavíme a necháme minimálně 6 hodin stát. Poté bez zamíchání sejmeme ze sirupu tenkou vrstvu, která se na povrchu vytvoří.

  • 6

    Pečící plech vyložíme alobalem a rozložíme na něj jednotlivé proužky kůry, ze kterých setřepáváme nadbytečnou tekutinu. Pak necháme kůru oschnout.

  • 7

    Jestliže chceme kůru ještě máčet v čokoládě, musíme si rozpustit čokoládu a jednotlivé proužky v ní namočit. Ty pak opět položíme na alobal, aby na nich čokoláda ztuhla.

  • 8

    Kandovanou kůru si uložíme do dobře uzavíratelné nádoby a spotřebováváme podle potřeby.

Komentáře k receptu