Konzervované citrony
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 86 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 1 g
- Sodík 775172 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 750.6 mg
- Vláknina 38652 mg
- Vitamín A 38652 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 308.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Citrony důkladně opláchneme teplou vodou a osušíme papírovými utěrkami. Poté je od vrcholku nařízneme na čtvrtky tak, abychom je od sebe zcela neoddělili.
-
2
Do zavařovací sklenice o objemu 2 litry nasypeme sůl, jejíž vrstva by měla být asi 5 mm. Na vrstvu soli položíme rozevřený citron, vložíme bobkový list a zcela zasypeme solí. Stejně postupujeme i u zbývajících citronů.
-
3
Nakonec všechny citrony stlačíme vařečkou, aby se z nich uvolnila šťáva. Přisypeme ještě trochu soli a sklenici důkladně uzavřeme. Poté nejméně na 1 měsíc uložíme, je však potřeba každý den sklenici převrátit.
-
4
Citrony používáme postupně, podle druhu receptu. Někdy využijeme pouze kůru, jindy kůru i dužninu. Před podáváním důkladně opláchneme.