Čočka se špenátem
Suroviny
- 250 g Čočka jedlá
- 600 g Vývar zeleninový
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Máta
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.5 polévková lžíce Kmín římský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 294 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 6 g
- Sodík 659 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 2.2 mg
- Draslík 826.3 mg
- Vláknina 35724.9 mg
- Vitamín A 35724.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na hluboké pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a opékáme asi 6 minut. Vmícháme prolisovaný česnek, kmín, zázvor a za občasného míchání opékáme, než nám cibule začne hnědnout.
-
2
Přisypeme do pánve čočku, přelijeme ji vývarem tak, aby sahal 2,5 cm nad čočku, a zvolna vaříme zhruba 20 minut.
-
3
Špenát důkladně opláchneme a vytřepeme z něj všechnu nadbytečnou vodu. Nadrobno nakrájíme mátu, koriandr a petrželku.
-
4
Pokud se při vaření vstřebal všechen vývar do čočky, trochu jej doplníme. Do čočky vmícháme špenát a necháme jej ovadnout. Přidáme připravené bylinky, podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Důkladně promícháme a na talíři ozdobíme hoblinkami citronové kůry.