Pečený fenykl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 276 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 15 g
- Sodík 436 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 20.5 mg
- Draslík 976.6 mg
- Vláknina 22471.8 mg
- Vitamín A 22471.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 104 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, do které vložíme kolečka citronu. Z fenyklu odřízneme vějířovité hlízy. Hlízy podélně nakrájíme na plátky a asi 8 minut vaříme ve vroucí vodě. Fenykl musí být téměř měkký. Poté jej vyjmeme a necháme okapat.
-
2
V hrnci při střední teplotě zahřejeme máslo a olivový olej. Hrncem zakroužíme tak, aby se tuk dostal na celé jeho dno a částečně i na stěny.
-
3
Do hrnce vložíme plátky fenyklu a zamícháme. Podle chuti opepříme a přidáme tymián. Podlijeme vývarem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 25-30 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Fenykl by měl být příjemně měkký a sýr na povrchu zezlátne.
-
4
Hotový pokrm ozdobíme snítkami tymiánu, doplníme čerstvými rajčaty a ihned podáváme.