Pečený fenykl

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 175 ml Vývar drůbeží
  • 1 ks Citrony
  • 5 ks Rajčata
  • 4 ks Tymián čerstvý
  • 3 ks Fenykl čerstvý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 276 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 436 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 20.5 mg
  • Draslík 976.6 mg
  • Vláknina 22471.8 mg
  • Vitamín A 22471.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 104 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, do které vložíme kolečka citronu. Z fenyklu odřízneme vějířovité hlízy. Hlízy podélně nakrájíme na plátky a asi 8 minut vaříme ve vroucí vodě. Fenykl musí být téměř měkký. Poté jej vyjmeme a necháme okapat.

  • 2

    V hrnci při střední teplotě zahřejeme máslo a olivový olej. Hrncem zakroužíme tak, aby se tuk dostal na celé jeho dno a částečně i na stěny.

  • 3

    Do hrnce vložíme plátky fenyklu a zamícháme. Podle chuti opepříme a přidáme tymián. Podlijeme vývarem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 25-30 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Fenykl by měl být příjemně měkký a sýr na povrchu zezlátne.

  • 4

    Hotový pokrm ozdobíme snítkami tymiánu, doplníme čerstvými rajčaty a ihned podáváme.

Komentáře k receptu