Salát Nicoise s vejci a olivami
Suroviny
- 250 g Fazole bílé
- 250 g Brambory
- 60 g Olivy černé
- 50 g Ančovičky konzervované
- 150 g Tuňák obecný
- 100 ml Olej olivový extra panenský
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 ks Rajčata
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 510 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 28 g
- Sodík 618 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 167.1 mg
- Draslík 1330.8 mg
- Vláknina 18946.2 mg
- Vitamín A 18946.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si zálivku. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dáme panenský olivový olej, vinný ocet, cukr, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek a pepř. Zavřeme a důkladně protřepeme.
-
2
Ve třech hrncích přivedeme vodu k varu. Do prvního vložíme vejce a vaříme po dobu 12 minut od chvíle, kdy voda znovu přijde k varu. Poté je prudce zchladíme studenou vodou.
-
3
Do druhého hrnce s vroucí vodou vložíme fazolky s odříznutými konci a po 3 minutách varu je přendáme do hluboké mísy a zalijeme zálivkou.
-
4
Ve třetím hrnci si uvaříme buď celé nebo rozpůlené brambory. Vodu slijeme a horké brambory smícháme z fazolkami. Necháme vychladnout.
-
5
Nakrájíme rajče na osminy a přidáme k bramborám. Tuňáka opečeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem, z každé strany 2 minuty pro střední propečení nebo z každé strany 4 minuty pro důkladné propečení. Opečeného tuňáka rozebereme na kousky a opatrně smícháme s ostatními surovinami.
-
6
Vejce oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtky. Směs s tuňákem upravíme na mísu, okolo rozložíme vejce a posypeme olivami.
-
7
Řezy z ančoviček upravíme navrch do tvaru mřížky. Salát přikryjeme a vložíme do lednice. Asi 15 minut před podáváním salát vyjmeme z lednice a ozdobíme nakrájenou petrželkou.