Salát z olihní
Suroviny
- 100 g Olivy nakládané
- 900 g Olihně
- 25 g Petržel kořen
- 100 g Kapary
- 125 ml Citronová šťáva
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 8 ks Cibulka jarní
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Čekanka
- 1 špetka Petržel kudrnka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 17 g
- Sodík 449 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 419.4 mg
- Draslík 771.7 mg
- Vláknina 5621.8 mg
- Vitamín A 5621.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.8 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z olihní vytáhneme hlavy, chapadla a odstraníme vnitřnosti. Hlavy oddělíme od chapadel a vyhodíme. Ze středu chapadel odstraníme zobák a chapadla opláchneme. Z těl vytáhneme tenké průsvitné žábry. Těla opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme z nich tenkou šedou blanku a nakrájíme je asi na 1 cm silné proužky.
-
2
V míse smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem. Nakrájíme nadrobno petrželku a bílé části jarních cibulek. Spolu s rajčaty zbavených semen a nadrobno nakrájených přidáme do mísy. Podle chuti osolíme, opepříme a promícháme.
-
3
V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Vložíme do ní olihně a opět přivedeme k varu. Jakmile se voda opět začne vařit, vyjmeme olihně a přidáme je do mísy s rajčatovou směsí. Všechny suroviny opatrně promícháme.
-
4
Salát necháme zcela vychladnout, přikryjeme ho a vložíme alespoň na 6 hodin do lednice, raději však přes celou noc.
-
5
Talíře nazdobíme listy čekanky radicchio, podle chuti případně přidáme nakrájené chilli papričky, kapary nebo olivy. Na listy upravíme salát z olihní a posypeme nakrájenou petrželkou.