Salát z olihní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Olivy nakládané
  • 900 g Olihně
  • 25 g Petržel kořen
  • 100 g Kapary
  • 125 ml Citronová šťáva
  • 50 ml Olej olivový extra panenský
  • 8 ks Cibulka jarní
  • 4 ks Rajčata
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Čekanka
  • 1 špetka Petržel kudrnka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 373 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 449 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 419.4 mg
  • Draslík 771.7 mg
  • Vláknina 5621.8 mg
  • Vitamín A 5621.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.8 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z olihní vytáhneme hlavy, chapadla a odstraníme vnitřnosti. Hlavy oddělíme od chapadel a vyhodíme. Ze středu chapadel odstraníme zobák a chapadla opláchneme. Z těl vytáhneme tenké průsvitné žábry. Těla opláchneme pod tekoucí vodou, odstraníme z nich tenkou šedou blanku a nakrájíme je asi na 1 cm silné proužky.

  • 2

    V míse smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem. Nakrájíme nadrobno petrželku a bílé části jarních cibulek. Spolu s rajčaty zbavených semen a nadrobno nakrájených přidáme do mísy. Podle chuti osolíme, opepříme a promícháme.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Vložíme do ní olihně a opět přivedeme k varu. Jakmile se voda opět začne vařit, vyjmeme olihně a přidáme je do mísy s rajčatovou směsí. Všechny suroviny opatrně promícháme.

  • 4

    Salát necháme zcela vychladnout, přikryjeme ho a vložíme alespoň na 6 hodin do lednice, raději však přes celou noc.

  • 5

    Talíře nazdobíme listy čekanky radicchio, podle chuti případně přidáme nakrájené chilli papričky, kapary nebo olivy. Na listy upravíme salát z olihní a posypeme nakrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu