Krevetové špízy s rajčatovou salsou
Suroviny
- 130 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Chilli paprička
- 3 kávová lžička Ocet ze šampaňského - Balsamic
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Paprika červená
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Paprika oranžová
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Olej olivový
- 1.5 kg Krevety tygří - loupané
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 33 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 196.9 mg
- Draslík 96.5 mg
- Vláknina 1728.9 mg
- Vitamín A 1728.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Panenský olivový olej (125 ml), citronovou šťávu, nadrobno nakrájené chilli papričky, ocet aceto balsamico a pepř důkladně v misce ušleháme. Připravenou marinádu odložíme.
-
2
Z krevet odlomíme hlavičky a krunýře, ocásky jim na ozdobu ponecháme. Na hřbetní straně krevety nařízneme a odstraníme z nich tenkou černou žilku. Připravené krevety vložíme do marinády a promícháme. Vše uložíme na 15 minut do lednice.
-
3
Mezitím si připravíme salsu. Rajčata oloupeme a vydlabeme. Papriky zbavíme slupky a semen a spolu s rajčaty nadrobno nakrájíme. Přidáme nakrájené bílé části z jarních cibulek, 1 lžíci panenského olivového oleje, ocet aceto balsamico a důkladně promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme.
-
4
Krevety navlékneme na grilovací jehly a potřeme připravenou marinádou. Grilovací rošt potřeme olejem a rozložíme na něj špízy. Pod předehřátým grilem je grilujeme asi 1 minutu, poté je obrátíme a grilujeme další 1,5 minuty, až změní barvu.
-
5
Natrháme si lístky bazalky a smícháme se salsou. Ihned servírujeme.