Jehněčí špízy na rozmarýnu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 330 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 22 g
- Sodík 96 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 82.5 mg
- Draslík 531 mg
- Vláknina 3188 mg
- Vitamín A 3188 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájíme jehněčí maso na kostky o velikosti asi 5 cm. V misce umícháme marinádu z olivového oleje, bílého vína, mletého římského kmínu a nakrájeného oregana. Vložíme jehněčí maso, promícháme s marinádou a uložíme na 4-12 hodin do lednice.
-
2
Hodinu před grilováním namočíme rozmarýn do studené vody. Poté jej vyjmeme a osušíme.
-
3
Papriky zbavíme semen a nakrájíme je na kostky o velikosti 5 cm. Spolu s česnekem je asi minutu povaříme ve vroucí vodě, poté zchladíme studenou tekoucí vodou, osušíme a odložíme.
-
4
Spodní části rozmarýnu zbavíme jehlic, zhruba v délce 4 cm, abychom získali „rukojeť“. Na oloupané části rozmarýnu navlékneme střídavě marinované jehněčí maso, stroužky česneku a kousky paprik. Pokud nemáme větvičky dostatečně pevné, aby propíchly maso, pomůžeme si grilovací jehlou.
-
5
Grilovací rošt potřeme mírně olejem a rozložíme na něj připravené špízy. Špízy grilujeme ve výšce asi 13 cm pod rozehřátým grilem, po dobu 10-12 minut. Během grilování je potíráme zbylou marinádou nebo olivovým olejem a postupně obracíme.