Tradiční provensálské daube

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 295 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Hovězí plec
  • 250 g Vepřový bok
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 50 g Ančovičky konzervované
  • 400 ml Víno červené
  • 450 ml Vývar z hovězích kostí
  • 4 ks Šalotka
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Tymián čerstvý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Petržel kudrnka
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • 2 polévková lžíce Kapary
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1018 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 1207 mg
  • Bílkoviny 69 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 194.3 mg
  • Draslík 2376.8 mg
  • Vláknina 4179.5 mg
  • Vitamín A 4179.5 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.2 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso nakrájené na kousky, víno, olej, polovinu prolisovaného česneku a na kolečka pokrájenou šalotku vložíme do mísy, promícháme, přikryjeme a dáme nejméně na 4 hodiny do lednice.

  • 2

    Na kostky pokrájený bůček nebo slaninu povaříme 10 minut ve vodě a poté vodu slijeme.

  • 3

    V hladkou pastu smícháme 4 lžíce mouky a 2 lžíce vody. Další 2 lžíce mouky promícháme se solí a pepřem.

  • 4

    Marinádu z hovězího masa slijeme a odložíme. Maso osušíme papírovými utěrkami a obalíme v mouce smíchané s pepřem a solí.

  • 5

    Do hrnce vložíme vrstvu povařeného bůčku, vrstvu žampionů pokrájených na plátky, rajčat a hovězího masa. Vrstvy stále stejným způsobem střídáme. Zastrčíme mezi ně bouquet garni (svázaný bobkový list, tymián a petrželku) a sušenou pomerančovou kůru. Všechny suroviny podlijeme hovězím vývarem a odlitou marinádou. Na okraj naneseme z mouky připravenou pastu a hrnec přikryjeme.

  • 6

    Připravený pokrm dusíme 2,5 hodiny v předehřáté troubě na 160 °C.

  • 7

    V hmoždíři rozmělníme ančovičky, kapary a zbývající prolisovaný česnek. Směs, ocet a nakrájenou petrželku přidáme do pokrmu, hrnec opět přiklopíme a dusíme v troubě dalších 1,5 hodiny.

Komentáře k receptu