Rychlý olivový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Olivy černé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 ml Olej olivový
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 596 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 553 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 201.4 mg
  • Draslík 188.2 mg
  • Vláknina 6864.6 mg
  • Vitamín A 6864.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu o průměru 20 cm a výšce 5 cm slabě vymažeme máslem. Na dno položíme pečící papír.

  • 2

    Vypeckované olivy dáme do misky a obalíme ve 2 lžících odvážené mouky. Zbývající mouku prosejeme s práškem do pečiva.

  • 3

    Vejce v misce mírně rozšleháme, přidáme cukr, sůl, pepř, postupně všleháme mléko a olivový olej. Do vaječné směsi zapracujeme připravenou mouku, přidáme obalené olivy a zamícháme. Těsto přendáme do koláčové formy a povrch uhladíme.

  • 4

    Koláč pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Po této době zmírníme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 15 minut. Po upečení jej necháme chladnout 20 minut ve formě. Poté koláč vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Skladujeme v dobře uzavřené nádobě.

Komentáře k receptu