Thajská pikantní krevetová polévka
Suroviny
- 550 g Krevety tygří - loupané
- 450 g Houby nakládané
- 0.1 ml Olej stolní
- 40 ml Omáčka sójová
- 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
- 2 ks Chilli paprička
- 1 ks Kafirové listy
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Limetková kůra
- 1.5 l Vývar slepičí
- 1 polévková lžíce Paprika mletá pálivá
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Limetková šťáva
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 155 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 4 g
- Sodík 1823 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 144.5 mg
- Draslík 183.9 mg
- Vláknina 5740.2 mg
- Vitamín A 5740.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si oloupeme krevety a zbavíme je střívek. Skořápky si uchováme. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme na dlouhé tenké proužky.
-
2
Na pánev nalijeme olej a zahříváme, dokud se z ní nezačne kouřit. Poté vložíme krevety a chilli papričku. Smícháme a asi po 1 minutě smažení přidáme cayenský pepř a papriku. Smažíme další 1 minutu.
-
3
Ze směsi vyjmeme krevety a uložíme stranou. Do pánve přidáváme krevetové skořápky a zamícháme. Přibližně po 2 minutách se směs zbarví do oranžova. Poté přilijeme kuřecí vývar, přidáme citronovou a limetkovou kůru. Přikryjeme pokličkou a vaříme cca 15 minut.
-
4
Po scezení z polévky vyjmeme skořápky a vývar nalijeme do pánve. Smíchané s houbami a osmaženými krevetami přivedeme do mírného varu. Přidáme šťávu z 1 citronu a 1 limetky, sójovou omáčku a 1 chilli papričku.
-
5
Ozdobíme koriandrovou natí.