Pečená polenta se čtyřmi sýry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 75 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 10 g Sůl
  • 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 200 g Sýr Gorgonzola
  • 250 g Mascarpone
  • 300 g Polenta
  • 250 g Sýr Taleggio
  • 15 g Rozmarýn čerstvý
  • 36 ml Olej olivový
  • 1500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 815 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 2291 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 110.1 mg
  • Draslík 395 mg
  • Vláknina 9891.5 mg
  • Vitamín A 9891.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    1,5 l vody dáme vařit do velkého hrnce. Uvedeme k varu a postupně po velmi malých dávkách vmícháme polentu. Plamen snížíme, aby se voda jen mírně vařila.

  • 2

    Nejméně půl minuty stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté necháme vařit 40 minut, občas promícháme.

  • 3

    Hotovou polentu nalijeme do zapékací nádoby, výška polenty by měla být nejvíce 2,5 cm. Necháme zcela vystydnout.

  • 4

    Než polenta vystydne, připravíme si rajčatovou omáčku. Česnek osmažíme na rozpáleném oleji, přisypeme polovinu pokrájeného tymiánu a rozmarýnu i všechna pokrájená rajčata.

  • 5

    Vše osolíme, opepříme a necháme uvařit v hustou omáčku.

  • 6

    Troubu rozehřejeme na 180 °C.

  • 7

    Polentu vyklopíme na vál, rozřízneme na dva pláty. Do zapékací mísy nalijeme polovinu rajčatové omáčky, na ni položíme jeden plát polenty, osolíme a opepříme. Posypeme na kostičky pokrájenými sýry, přidáme hrudky mascarpone, zasypeme strouhaným parmezánem a zbytkem bylinek. Navrch položíme druhý plát polenty, polijeme ho zbytkem omáčky a posypeme druhou polovinou parmezánu.

  • 8

    Vše pečeme 30 minut.

  • 9

    Před servírováním necháme 10 minut odstát.

Komentáře k receptu