Pečená polenta se čtyřmi sýry
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Parmezán
- 10 g Sůl
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Sýr Gorgonzola
- 250 g Mascarpone
- 300 g Polenta
- 250 g Sýr Taleggio
- 15 g Rozmarýn čerstvý
- 36 ml Olej olivový
- 1500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 49 g
- Sodík 2291 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 110.1 mg
- Draslík 395 mg
- Vláknina 9891.5 mg
- Vitamín A 9891.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
1,5 l vody dáme vařit do velkého hrnce. Uvedeme k varu a postupně po velmi malých dávkách vmícháme polentu. Plamen snížíme, aby se voda jen mírně vařila.
-
2
Nejméně půl minuty stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté necháme vařit 40 minut, občas promícháme.
-
3
Hotovou polentu nalijeme do zapékací nádoby, výška polenty by měla být nejvíce 2,5 cm. Necháme zcela vystydnout.
-
4
Než polenta vystydne, připravíme si rajčatovou omáčku. Česnek osmažíme na rozpáleném oleji, přisypeme polovinu pokrájeného tymiánu a rozmarýnu i všechna pokrájená rajčata.
-
5
Vše osolíme, opepříme a necháme uvařit v hustou omáčku.
-
6
Troubu rozehřejeme na 180 °C.
-
7
Polentu vyklopíme na vál, rozřízneme na dva pláty. Do zapékací mísy nalijeme polovinu rajčatové omáčky, na ni položíme jeden plát polenty, osolíme a opepříme. Posypeme na kostičky pokrájenými sýry, přidáme hrudky mascarpone, zasypeme strouhaným parmezánem a zbytkem bylinek. Navrch položíme druhý plát polenty, polijeme ho zbytkem omáčky a posypeme druhou polovinou parmezánu.
-
8
Vše pečeme 30 minut.
-
9
Před servírováním necháme 10 minut odstát.